Predkladaný projekt spoločnosti New Originals s. r. o. (NOC) je zameraný na inováciu a rozvoj technologických procesov v oblasti výroby tofu, čo predstavuje významný príspevok k cieľu výzvy, a to zvýšeniu stupňa inovatívnosti a konkurencieschopnosti podnikateľského sektora prostredníctvom experimentálneho vývoja. Projekt vychádza z potreby reagovať na rastúci dopyt po zdravých, rastlinných alternatívach k živočíšnym produktom, pričom tofu je jedným z najžiadanejších výrobkov v segmente rastlinných bielkovín. V rámci realizácie projektu bude kladený dôraz na vývoj a testovanie nových výrobných technológií, ktoré umožnia zlepšenie textúry, chuti a výživovej hodnoty tofu. Jedným z kľúčových cieľov je aj zvýšenie efektívnosti procesu koagulácie sójového mlieka, využitie vedľajších produktov pri výrobe (napr. okara) s cieľom znížiť odpad a podporiť obehové hospodárstvo a v neposlednom rade znížiť energetickú náročnosť výroby tofu. Projekt zároveň vytvára predpoklady pre spoluprácu s výskumnými inštitúciami, vysokými školami a inými inovatívnymi partnermi, čím sa podporí prenos poznatkov medzi výskumnou a podnikateľskou sférou. Výsledky výskumu budú uplatniteľné aj u iných producentov v potravinárskom priemysle, čím sa multiplikačný efekt projektu ešte znásobí.
Partneri: SPU Nitra, STU v Bratislave